‘Call to action’/ ‘Een roep om actie’: van persoonlijke verantwoordelijkheid naar mondiale invloed,door: Dr. Mansukh Patel, Savitri MacCuish en Andrew Wells.
De problemen in de wereld van vandaag kunnen soms onoverkomelijk lijken: grote natuurrampen, levensbedreigende armoede en angst veroorzaakt voor terrorisme. Hoe kunnen wij als individu een verschil maken en het anders doen, wanneer de problemen zo groot zijn?
In ‘Call to action’, pakken Mansukh Patel, Savitri MacCuish en Andrew Wells deze vraag direct aan. Ze nemen daarbij de ‘Zeven principes voor een vreedzame samenleving’ van Mahatma Gandhi’ als uitgangspunt en vertalen deze principes op een eigentijdse manier om op een constructieve manier te kunnen omgaan met de uitdagingen van deze tijd.
De opvoeding van Mansukh Patel was gebaseerd op de wijsheid en de lessen van Mahatma Gandhi. Zijn ouders hadden met Gandhi in India samengewerkt en hebben veel van zijn leringen, samen met hun eigen diepgaande, inheemse spiritualiteit, bij de jonge Mansukh ingeprent.
Mansukh Patel, Savitri MacCuish en Andrew Wells geven in het boek hun inzichten op de zeven grootste valkuilen waarin samenlevingen kunnen vervallen en dragen perspectieven en gerichte oplossingen aan voor ieder die wil bijdragen aan een betere wereld.
De 7 valkuilen:
-
Plezier zonder Bewustzijn
-
Kennis zonder Karakter
-
Welvaart zonder Inspanning
-
Politiek zonder Principes
-
Religie zonder Opoffering
-
Wetenschap zonder Humaniteit
-
Handel zonder Waarden
-
Plezier zonder Bewustzijn
Dit is een valkuil, die we allemaal wel kennen – de neiging om dingen te verlangen, die ons niet helpen! In plaats van zich te richten op wat we misschien moeten opgeven, onderzoeken Mansukh Patel en zijn mede- auteurs manieren om plezier en vreugde te kunnen halen uit denk – en handelswijzen, die het hoogste in onszelf en anderen naar boven brengen.
-
Kennis zonder Karakter
Dit gaat allemaal om wijsheid. Geworteld in de inheemse wijsheid die aan hem door zijn ouders is overgedragen, deelt Mansukh Patel eeuwenoude oplossingen voor enkele zeer actuele dilemma’s, waarmee we in deze tijd mee te maken hebben. Het bevat gerichte, praktische lessen die we ook kunnen toepassen bij het opvoeden van jongeren.
-
Welvaart zonder Inspanning
Zo vaak lopen we de grootste rijkdommen in ons leven mis, door ons streven naar financiële zekerheid. Op ons sterfbed is het niet waarschijnlijk dat we wensen, dat we harder hadden gewerkt – in plaats daarvan zijn er velen, die wensen dat ze meer tijd met hun familie hadden doorgebracht, het rustiger aan hadden gedaan en misschien meer van de wereld hadden gezien. In dit gedeelte zet Mansukh Patel uiteen, hoe we door persoonlijk succes en geluk, effectiever kunnen worden in het zakenleven!
-
Politiek zonder Principes
Door de wereld van politiek en besluitvorming te verkennen, nemen Mansukh Patel en zijn collegae onder de loep, hoe een diep begrip van de humaniteit en éénwording van cruciaal belang is voor een politiek die allesomvattend is. Deze lessen zijn relevant voor ieder van ons, omdat we allemaal, van moment tot moment, de hele dag door besluiten nemen. Sommige beslissingen hebben misschien alleen invloed op één of twee mensen, terwijl andere besluiten die we nemen het leven van velen kunnen beïnvloeden. Wanneer we onze besluiten baseren op het perspectief dat Mansukh Patel schetst, kunnen we ervan verzekerd zijn dat ons handelen harmonie en eenheid schept.
-
Religie zonder Opoffering
Hoe vaak maken we de keuze om het uiterste in ons naar boven te halen? Hoe vaak doorbreken we onze beperkende waarnemingen? In dit gedeelte legt Mansukh Patel uit hoe noodzakelijk het voor ons is om uit onze comfortabele posities te stappen als we echt een vervullende innerlijke verbinding willen maken met het Goddelijke – in welke vorm dan ook. De kernkwaliteiten van intuïtie en waarheid worden besproken.
-
Wetenschap zonder Humaniteit
Wetenschappers dragen een enorme verantwoordelijkheid in onze huidige samenleving en Mansukh Patel spoort elke wetenschapper aan om zichzelf steeds de vraag te stellen: “Draagt mijn werk bij aan de bevordering van leven, of ontneemt het dat?”. Zoals Mansukh schrijft: “Op een dag zullen we economische machthebbers het bewijs kunnen geven dat het onderzoek met de meest winstgevende perspectieven, onderzoek zal zijn naar de manier waarop we persoonlijke voldoening, gezondheid en geluk creëren.”
-
Handel zonder Waarden
Zoveel mensen raken verstrikt in het vergaren van steeds meer rijkdom, ervan uitgaande dat het ze geluk en succes zal geven. In werkelijkheid leidt rijkdom maar zelden tot geluk – en vooral niet wanneer de middelen om die rijkdom te genereren, geen eer doet en niet bijdraagt aan de aarde. Mansukh Patel spoort ons aan om onszelf verantwoordelijk te stellen en af te vragen: “Biedt wat ik doe een bijdrage aan de algehele kwaliteit van het leven op deze planeet?” Zoniet, verander dan snel van koers!
Conclusie
‘A call to action’/ ‘Een roep om actie” is gebaseerd op de eigen ervaringen van de auteurs: dat is de grote kracht van dit boek. Het werk van Mansukh Patel en zijn collegae heeft hen over de hele wereld gebracht, van oorlogshaarden tot centra van besluitvorming. Ze hebben zij aan zij gewerkt met mensen die leven in situaties die verscheurd worden door conflicten, zij hebben uitvoerig gesproken met zakenleiders en politici die wanhopig op zoek zijn naar vrede en manieren om medemenselijkheid te stimuleren. Mansukh Patel en zijn collegae hebben de technieken uit dit boek aan de praktijk kunnen toetsen.
Hoe verheugend is het dat zij in dit boek ervan uitgaan dat het wel degelijk mogelijk is om in een betrekkelijk korte tijd een betekenisvol verschil te maken in de wereld!.