De Crisis Formule, door Mansukh Patel
Het boek van Mansukh Patel Crisis en het wonder van de liefde presenteert een formule om met de meest traumatische ervaringen in het leven op zo’n manier om te gaan dat het de lezer niet alleen helpt boven de crisis uit te stijgen, maar ook om deze te transformeren in een overwinning. In zijn boek praat Mansukh Patel over het potentieel dat elke crisis heeft om een katalysator te worden voor verandering en om onszelf te transformeren. Zoals Mansukh zegt, gebeurt er niets toevallig in ons leven en is er altijd een zeer goede reden voor elke gebeurtenis.
DE FORMULE:
1: NEEM HET HEFT IN EIGEN HAND
De eerste stap bij het omgaan met elke crisis situatie is de volledige verantwoordelijkheid te nemen voor wat er met je gebeurt. Het is heel belangrijk om niemand anders de schuld te geven, maar om de situatie in eigen hand te nemen. Met andere woorden, neem de controle.
Stel jezelf elke dag drie vragen:
Waarom overkomt mij dit?
Wat kan ik leren van deze situatie?
Wat kan ik veranderen in mijn benadering van het leven?
Noteer alles wat in je opkomt en je zult verbaasd staan van de antwoorden die naar je toe gekomen zijn.
2: ACCEPTATIE
Het moeilijkste deel van elke crisis is het accepteren van wat er is gebeurd. We zijn geneigd te vechten tegen wat er is. Er is een voortdurende dans tussen acceptatie enerzijds en het willen veranderingen van de situatie, anderzijds. Er gebeuren dingen in het leven waar we absoluut geen invloed op kunnen uitoefenen, licht Mansukh Patel toe. Mensen waar we van houden kunnen sterven, of worden ziek of gehandicapt. We kunnen overtollig worden op het werk of erger, we kunnen ontslagen worden. Mensen die we vertrouwen laten ons zitten. Er gebeuren zoveel dingen waar we geen invloed op hebben – maar de pijn die we voelen, komt van het feit dat we gewoonweg niet kunnen accepteren wat er is gebeurd.
In het boek vraagt Mansukh Patel de lezer zichzelf af te vragen:
Wat zal ik moeten accepteren?
Mansukh suggereert het volgende te doen: accepteer eenvoudigweg alles, vooral de dingen die je als negatief ervaart. Nu roept dit de vraag op: HOE?
Als reactie hierop, vraagt Mansukh Patel ons uit te zoeken in hoeverre wij onze identiteit, ons zelfbeeld hebben verbonden aan iets dat nu niet meer bij ons past. Misschien is onze identiteit bijvoorbeeld verbonden met iets of iemand waarvan het nodig is dit nu los te laten, zoals een kind of de opvoeding van een kind. Misschien zijn ze klaar om uit huis te gaan. Mansukh’s advies is om hen te laten gaan en te stoppen met hen proberen vast te houden.
Misschien begint je schoonheid te vervagen. Als je zelfverzekerdheid verbonden is met hoe aantrekkelijk je bent, dan biedt Mansukh gedachten aan over hoe een zelfbeeld op te bouwen gebaseerd op diepere, rijpere waarden.