Emotioneel gesterkt door spirituele wijsheid.
Laten we er niet omheen draaien: emoties kunnen voor problemen zorgen. Ze overvallen ons meestal op het moment dat wij het niet verwachten, als rovers die uit de bosjes springen, om ons in elkaar te slaan en ons achter te laten als een zielig hoopje. Degene die hormonen heeft uitgevonden moet nog veel vragen beantwoorden, want deze hormonen komen niet meteen te voorschijn om ons te helpen. Elk van ons is geboren voor grote dingen. Het is niet de bedoeling dat we ons door de dag heen slepen als een vat vol emotionele tegenstrijdigheden. Waar blijft de nobele archetype krijger wiens moed, vasthoudendheid en wijsheid hem of haar in staat stelt alle moeilijkheden te omzeilen zonder dat hen ook maar een haartje wordt gekrenkt? Hoe lang kunnen wij ons zelf heen en weer laten slingeren door golven van emoties, die versterkt worden door elke passerende gebeurtenis? Waar ligt het diepe reservoir van onze innerlijke kracht? Waar is de ontembare geest waar wij met zijn allen naar verlangen en waar wij ons graag mee identificeren?
Wel, volgens de Bhagavad Gita en Mansukh Patel, is het er vast en zeker, zij het dat het een beetje verborgen en verhuld is door een hele serie geloofsovertuigingen. Mansukh Patel is co-auteur van een opmerkelijke versie van een door de tijd overgeleverde verhandeling over de menselijke omstandigheden: de Dru Bhagavad Gita. Geschreven samen met John Jones, Chris Barrington en Savitri MacCuish is de Dru Bhagavad Gita een moderne interpretatie van een zeer oud, zelfvoorzienend systeem. Reeds duizenden jaren geleden in kaart gebracht en zoals meerdere waardevolle documenten van oude culturen staat het nog steeds als een huis. Mansukh Patel zegt ons dat dit komt omdat onze menselijke aard geen sikkepit veranderd is ondanks het feit dat destijds het leeftempo een stuk lager lag dan nu. Men reed bijvoorbeeld in koetsen die niet harder gingen dan 30 km per uur.
We kunnen opmerken dat we vandaag de dag nog even verward en gekweld zijn als onze voorvaderen en net zoveel behoefte hebben aan een leidend licht.
De mooie benadering van Mansukh Patel in de Dru Bhagavad Gita is dat het ons duidelijke instructies geeft om onze emoties een halt toe te roepen. Wist je bijvoorbeeld dat de bron van al onze emotionele pijn gehechtheid is? Als we boos of overstuur zijn leert een korte analyse ons dat het altijd gaat om iets waar wij aan gehecht zijn of om iets wat wij niet hebben, maar wel graag zouden willen hebben. Het kan om een materieel ding gaan of om een gedachtengang of juist om een emotionele situatie. Laat het los, zeggen Mansukh Patel en de Gita, en dan verdwijnt ook de oorzaak van de pijn die jou treft. Verwarring, angst, moedeloosheid en wanhoop hebben wij niet meegekregen bij onze geboorte, is ons verteld. Wij zijn geboren om al deze lagere neigingen te overwinnen en op te gaan in een andere, alles te boven gaande realiteit die toebehoort aan een hoger deel van onszelf; een deel dat wij eerder niet kenden. De Dru Bhagavad Gita laat ons kennis maken met dit Hogere Zelf en helpt ons afstand te nemen van de mindere aard die huist in het moeras van het leven.
En het werkt! De Gita belooft ons te bevrijden van alles wat ons pijn doet. Dat is nogal een belofte en zeker de moeite waard om eens te onderzoeken. Na vele jaren studie van en les geven in de Bhagavad Gita heeft Mansukh Patel in samenwerking met Rita Goswami ook een boek geschreven, dat je zou kunnen kwalificeren als een emotionele bijbel, met de titel Dansend tussen Vreugde en Verdriet.
Dansend tussen Vreugde en Verdriet brengt alle dertien hoofd emoties in kaart waar we aan ten prooi kunnen vallen. Na een korte en nauwkeurige omschrijving van elke emotie, dragen zij uitvoerig diepgaande oplossingen aan. Het volgende vat Mansukh’s benadering van De Dru Bhagavad Gita samen. Heel vaak leggen mensen de nadruk te veel op de problemen van het leven, zegt hij. Beter is het om voor 90% te focussen op een oplossing en maar voor 10% op het probleem zelf. Je zult dan een hele andere levenservaring krijgen.
De Dru Bhagavad Gita inspireert ons om ons leven te veranderen, om de handvatten te pakken die ons leven zin geven in plaats van ons te concentreren op de dingen die niet werken.
Echt, het is een kwestie van gezond verstand.